O nas


Institut Jožef Stefan; fotografija Primož Lavre/Salomon 2000

Namen spletne strani "Ženske v znanosti z umetnostjo" je predstavitev rezultatov dejavnosti, ki so se odvijale na Institutu "Jožef Stefan" in promovirajo ženske v znanosti, še posebej na področju informacijsko komunikacijskih tehnologij (ICT).

Na Institutu "Jožef Stefan" smo sodelovali pri nekaj evropskih projektih, ki so se ukvarjali s temo ženske v znanosti in smo izvedli obsežen niz dejavnosti za promocijo te teme v Sloveniji.

Spletna stran vsebuje tudi serijo spletnih predstavitev nekaterih vodilnih znanstvenic v Sloveniji, ki so sodelovale v razstavi Ženske in znanost v Sloveniji, in s tem dajemo priznanje njihovim dosežkom. Znanstvenice prihajajo iz različnih področij znanosti, v glavnem pokrivajo področja znanosti, v katerih so ženske zastopane v majhnem številu. Pomembnost osebnosti in dela teh znanstvenic je v njihovem prispevku k razvoju in vplivu na družbo, predvsem na dekleta in mlade ženske, ki razmišljajo o študiju ali karieri v znanosti.

Simbol, ki ga je posebej za projekt promocije žensk v znanosti oblikovala akademska kiparka Dalija Sega, predstavlja moč ženske energije. Sestavljen je iz treh lun. Te skupaj tvorijo navzdol obrnjen trikotnik, ki je starodavni ženski simbol. Tri lune simbolizirajo tri vidike ženske - devico, mati in starko in s tem, ko so povezane skupaj v trikotniku ustvarjajo obliko, ki je simbol za izvir življenja. Pika v sredini predstavlja center ženske moči.

Akademska kiparka Dalija Sega o projektu:

“Projekt me je pritegnil, ker spodbuja enakost in kreativnost žensk. Zdelo se mi je zanimivo združevati znanost in umetnost. Vsak izdelek je unikatno delo, ki sem ga ustvarila kot spodbudo ženske k nadaljnjemu znanstvenemu delovanju in kreativnosti, pa tudi zato ker je lepo biti ženska”.

Ključne teme

Niz dejavnosti kot so delavnice, konference, razstave, izobraževanja, vam bodo dale boljši vpogled v ključna vprašanja povezana s temo ženske v znanosti. Zdi se, da so ženske v nekaterih področjih znanosti zastopane v majhnem številu – ampak, ali je res tako ? Preverite sami!

 
Ženske v znanosti

Preberite več o uspešnih ženskah v izboru navdihujočih predstavitev vodilnih znanstvenic v Sloveniji, ki so na različne načine sodelovale z Institutom "Jožef Stefan" pri projektih in razpravah na temo ženske v znanosti. Preberite več...