Doktorice znanosti


Dr. Marjeta Frey Pučko

Moj vsakodnevni izziv je združevanje teoretičnih načel in prakse razvoja telekomunikacijskih sistemov z zahtevami kupcev, s poslovno realnostjo in z dinamiko razvojnih procesov v največjem visokotehnološkem razvojnem oddelku v Sloveniji. Po desetih letih temeljnih in aplikativnih raziskav v telekomunikacijah, konkretno telekomunikacijskih protokolov in izpopolnjevanju na Tehnični univerzi v Münchnu, je dozorela odločitev za nadaljevanje poklicne poti v industriji. Na osnovi odličnega predhodnega sodelovanja s podjetjem Iskratel sem se želela pridružiti razvoju konkretnih telekomunikacijskih produktov.

Mojo strokovno in znanstveno usmeritev je oblikovalo izjemno raziskovalno okolje Instituta "Jožef Stefan", kjer se mi je priložnost za delo ponudila že v prvih letih svojega dodiplomskega študija. Odločitev za znanstveno pot in podiplomski študij sta mi močno olajšali mentorici – doc. dr. Borka Jerman Blažič in doc. dr. Monika Kapus Kolar. S svojim osebnim zgledom, z znanstveno prodornostjo in vztrajnostjo sta posredovali jasno sporočilo, da je biti ženska v znanosti samoumevno.

Zahtevnost raziskovalnega dela in predpisani roki za dokončanje doktorskega študija so mi postavili prioritete na osebnem področju. Nikoli nisem obžalovala odločitve, da sem izbrala znanost in za znanostjo, v povezavi z raziskovalno-razvojnim delom, menedžment visokotehnoloških razvojnih procesov. Kot je zapisano na začetku, vsakodnevni neubranljivi izziv ostaja.

Članek Ustvarjalnost in svobodno razmišljanje pred kariero: Skupinski portret devetih doktoric računalništva, novinarke Jasne Kontler-Salamon, objavljen v Delu, 18.5.2006, predstavi razstavo Doktorice računalništva in informatike v Sloveniji. Devet doktoric, med njimi tudi dr. Marjeta Frey Pučko, pripovedujejo o svojih izkušenjah in razmišljanjih o tem, kako je biti ženska v znanosti.

 

 

 

 


Doktorice znanosti